Perskaitytų knygų apžvalga - Kerry Lonsdale, Michelle Obama, Jodi Picoult, John Grisham ir Andrius Tapinas

          Labas.


               Šiandien noriu su Jumis pasidalinti dar viena  apžvalga apie perskaitytas knygas. Apžvalgą pradėjau rašyti balandžio 5 dieną, kuomet buvau perskaičiusi dvi pirmąsias knygas. O baigiu rašyti tik šiandien. Iš tiesų, buvo labai intensyvus mėnuo, ir laisvo laiko turėjau labai mažai.
.       Šioje apžvalgoje pateikiu savo subjektyvią nuomonę. Knygas vertinu pagal tokią sistemą:
  • 🌞☀️☀️☀️☀️ - knygą vertinu šiaip sau, perskaičiau, tačiau didelio įspūdžio nepaliko;
  • 🌞🌞☀️☀️☀️ - knygą vertinu vidutiniškai, skaitėsi lengvai ir greitai, įtraukė, tačiau didelio įspūdžio nepaliko;
  • 🌞🌞🌞☀️☀️ - knygą vertinu gerai, patiko, rekomenduoju perskaityti kitiems;
  • 🌞🌞🌞🌞☀️  - knygą vertinu labai gerai, skaičiau su malonumu, patiko, rekomenduoju perskaityti visiems;
  • 🌞🌞🌞🌞🌞 -  knygą vertinu labai gerai, paliko įspūdį, su mielu noru skaityčiau dar kartą, ir norėčiau knygą įsigyti ir įtraukti į savo asmeninę namų biblioteką.



          Pirmoji  mano perskaityta knyga - Kerry Lonsdale Kas liko nutylėta (knygą galima pavartyti čia ) Knygos autorė man visai negirdėta, jos knygų skaityti dar neteko. Kerry Londsdale patenka tarp šimto geriausiai Kindle platformoje parduodamų visų laikų autorių, taip pat ji yra Amazon bei Wall Street Journal geriausiai parduodamų autorių sąrašuose. Ir, tiesą pasakius, manęs tai visai nenustebino.  Knyga Kas liko nutylėta  įtraukė nuo pat pirmų puslapių, skaitėsi labai lengvai, puslapis po puslapio, skyriaus po skyriaus. Knygą perskaičiau vienu prisėdimu, nors atrodo ji visai nėra maža - 333 puslapiai. 
       Pagrindinė knygos herojė - Eimė Tirni.  Vietoj išsvajotųjų vestuvių,  ištekėti už pirmosios meilės Džeimso Donato jai tenka dalyvauti savo mylimojo Džeimso laidotuvėse. Džeimsas Donatas dingsta be žinios iškritęs iš laivo ir praėjus keliems mėnesiams, po nesėkmingų paieškų, randamas tik jo kūnas. Kartu su mylimojo laidotuvėmis Eimė palaidoja savo viltis ir svajones kurti laimingą ateitį su vaikystės laikų meile. Eimė priversta kapstytis iš skausmo ir netekties liūno ir gyventi toliau. Džeimso dingimo ir mirties aplinkybės labai neaiškios, dar didesnę abejonę Eimei palieka aiškiaregė, teigianti, kad jos mylimasis vis dar gyvas. Eimės gyvenime atsiranda Ijanas ir ji ima tikėti - galbūt tai nauja meilė? Po truputį ima aiškėti visos paslaptys. Kas gi liko nutylėta Eimės gyvenime? Ir ar ji tikrai nori viską sužinoti?
     Kas liko nutylėta - lengvas, įtraukiantis romanas, patraukiantis savo intriguojančiu siužetu. Susiskaitė labai lengvai ir greitai. Tačiau didelio įspūdžio nepaliko, perskaičius kartą, vargu ar norėsis skaityti dar sykį, kai pabaiga ir taip aiški ir žinoma. Rekomenduoju, jei ieškote lengvos istorijos po sunkios darbo dienos.
       Mano įvertinimas 🌞🌞☀️☀️☀️







            Antroji mano perskaityta knyga - Michelle Obama Mano istorija.   Michelle Obama - Pirmoji Ponia, pirmoji juodaodė moteris apsigyvenusi Baltuosiuose rūmuose, JAV prezidento Barako Obamos žmona. Tai biografinė knyga, kuria Michelle įsileidžia skaitytojus į savo gyvenimą.

         Knygos pradžioje autorė supažindina skaitytojus su Michelle Robinson, paprasta mergina, gyvenančia kuklioje šeimoje Čikagoje. Michelle dalijasi su skaitytojais savo prisiminimais apie prabėgusią vaikystę, savo šeimą, mamą Marian ir tėvą Franserį Robinsonus, savo brolį Craigą, metus, praleistus mokykloje. Autorė paliečia ir skaudžią rasizmo temą, ką reiškia būti afroamerikiete moterimi mokykloje, vėliau koledže ir universitete, su kokiais sunkumais jai tenka susidurti. Michelle labai atvirai pasakoja apie savivertę, ką jai pačiai teko patirti, kaip daugybę kartų ji sau uždavinėjo klausimą Ar aš esu to verta, ar aš pakankamai gera, ar aš galiu? Ji džiaugiasi, kad visuomet turėjo gerą savo šeimos pavyzdį, žmones, kuriais galėjo pasitikėti, kurie suteikė jai jėgų pasitikėti savimi ir eiti toliau, siekti savo užsibrėžtų tikslų. 



          Michelle pavyko ištrūkti iš stereotipų gniaužtų, ji baigė mokslus, galų gale tapo teisininke ir dirbo prestižinį darbą teisinių paslaugų įmonėje. Tuo gyvenimo metu jos kelyje atsirado Barakas Obama. Autorė labai atvirai pasakoja apie jų draugystės pradžią ir sunkumus, kuriuos jiems teko kartu įveikti, kol galų gale jie tapo šeima. Tačiau Michelle knygoje Mano istorija Barakas atsiskleidžia tik kaip šalutinis veikėjas. Autorė pasakoja jų gyvenimo istoriją iš savo perspektyvų. Kaip yra sunku moteriai suderinti karjerą, darbą ir vaikų auginimą, ką tenka paaukoti, kai moteriai tenka laikyti visus keturis namų kampus, apie vidinius išgyvenimus, ką reiškia būti gera mama? Autorė leidžia susipažinti su politinio gyvenimo užkulsiais. Kas vyksta už uždarų durų ir ką iš tikrųjų reiškia moteriai gyventi su politiku? Kiek tenka aukotis politiko žmonai ir ką praranda politiko šeima? Kaip viską suderinti? Ir ką reiškia gyventi su tokiu vyru kaip Barakas Obama. 
           Knygoje autorė atvirai pasakoja apie rinkimų eigą, jų užkulsius, apie patirtą kritiką, visus sunkumus rinkimų eigoje.




              Antroje knygos dalyje Šeimai ir pasauliui rašoma apie įsimintinus aštuonerius gyvenimo metus Baltuosiuose rūmuose. Ką iš tiesų reiškia būti Pirmąja Ponia, ką reiškia būti Prezidento žmona, pirmąja afroamerikiečių šeima Baltuosiuose rūmuose, koks gyvenimas yra Baltuosiuose rūmuose, kai išnyksta bet kokia riba tarp asmeninio privatumo ir viešojo gyvenimo, ką reiškia nuolat būti matomam? Kaip suderinti privatų šeimos gyvenimą ir viešąjį, kaip būti gera mama? Kokie sunkumai laukia Pirmosios ponios, kokie uždaviniai. 
             Michelle pasakoja apie tai, ką ji nuveikė per dvi prezidento kadencijas, kokius uždavinius ji kėlė sau ir savo komandai, ar jai pavyko juos įgyvendinti.


"Pirmosios ponios galia yra keistas dalykas - toks pat ne itin ryškus ir neapibrėžtas, kaip ir jos vaidmuo. Ir vis tiek mokiausi šią galią įvaldyti. Neturėjau vykdomosios valdžios. Nevadovavau karinėms pajėgoms ir nevykdžiau formalios diplomatinės veiklos. Tradiciškai turėjau skleisti šviesą, apgaubti Prezidentą savo pasiaukojimu, pirmiausia globoti tautą, o ne mesti jai iššūkį. Vis dėlto suvokiau, kad rūpestingai paskirstyti šviesą yra kur kas svarbiau nei ją skleisti. Galėjau daryti didelę įtaką kaip smalsumą keliantis žmogus - juodaodė pirmoji ponia, turinti profesiją, mažų vaikų mama. Žmonėms rūpėjo mano drabužiai, batai ir šukuosena, bet jie taip pat turėjo matyti ir kontekstą, kur ir kodėl aš esu.  Mokiausi susieti savo skleidžiamą žinią ir savo įvaizdį, kaip galėjau nukreipti amerikiečių žvilgsnį reikiama kryptimi."

            Knygos pabaigoje pateikiamas trumpas jos veiklos reziumė ir išvados, kaip, autorės manymu, jai pavyko pasiekti užsibrėžtus tikslus ir kokie iššūkiai laukia jos, jos šeimos ir visos Amerikos? Čia ji dalijasi ir vėliau sekusių rinkimų įspūdžiais bei savo nuomone apie skandalingąjį Donaldą Trumpą. 


"Tapsmas nėra atvykimas į konkrečią vietą ar konkretaus tikslo pasiekimas. Veikiau matau jį kaip judėjimą į priekį, kaip tobulėjimo priemonę, nuolatinį geresnės savęs siekimą. Kelionė nesibaigia. Kadaise tapau mama, bet vis dar turiu daug ko išmokti ir dar daug savo dukroms duoti. Tapau žinoma, bet ir toliau mokausi prisitaikyti  ir būti nuolankiai kukli, vadinasi, iš tikrųjų mylėti kitą žmogų ir drauge su juo kurti gyvenimą. Ir tapau galios žmogumi, bet vis dar būna akimirkų, kai jaučiuosi nesaugi ir negirdima. 
Visa tai vyksmas. Ėjimas keliu. Tapsmas reikalauja kantrybės ir kruopštumo. Tapsmas neleidžia susitaikyti su mintimi, kad nebėra kur augti."

         Knygoje galima rasti Michelle, jos šeimos, jos mergaičių ir vyro nuotraukų su trumpais aprašymais.        
     Mano istorija - tikra gyvenimo istorija, papasakota be galo stiprios, ryžtingos moters, dviejų dukterų mamos ir Pirmosios JAV Ponios lūpomis. Knyga man paliko didžiulį įspūdį. Rekomenduoju pirmiausia ją paskaityti visoms moterims, ir netgi vyrams. Tai knyga, kuri be jokios abejonės turės savo vietą ir mano asmeninėje bibliotekoje. .
       Mano įvertinimas 🌞🌞🌞🌞🌞 




       Trečioji knyga - Jodi Picoult Maži svarbūs dalykai. Iš karto galiu prisipažinti, kad man patinka Jodi Picoult knygos. Jas perku ir į savo asmeninę biblioteką. Man patinka tiek autorės rašymo stilius, maniera. Kiekviena knyga - parašyta tam tikra tema, autorė visada labai smulkmeniškai aprašo istoriją iš kelių skirtingų veikėjų pozicijų, ne išimtis ir ši knyga.
       Iš esmės Jodi Picoult šioje knygoje rašo apie rasizmą. Knygos pagrindinė herojė - akušerė Ruta. Ji daugiau kaip dvidešim metų dirba ligoninėje, paprastą, bet be galo mylimą akušerės darbą. Vieną, iš pirmo žvilgsnio įprastą dieną, ji susiduria su naujagimiu, kurio tėvai aiškiai nurodo, kad afroamerikietė  Ruta neturi teisės net paliesti jų vaiko. Ši šeima apverčia Rutos gyvenimą aukštyn kojomis. Rasistinių pažiūrų tėvų naujagimis nustoja klvėpavęs Rutos budėjimo metu, ir jai tenka rinktis: klausyti vadovės nurodymo neliesti kūdikio, ar, nepaisant visko gelbėti mažylio gyvybę.
           Naujagimio tėvai iškelia Rutai baudžiamąją bylą. Moteris kaltinama tyčia nužudžiusi naujagimį. Rutos gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Viskas, ko ji tiek metų siekė, dėl ko stengėsi, per akimirką sugriūva it kortų namelis.



                  Istorija pasakojama iš trijų knygos herojų perspektyvų: pačios Rutos, kūdikio tėvo ir Rutą ginančios advokatės. Visi šie trys herojai - iš skirtingų pasaulių, jų gyvenimas, vertybės ir tolerancija skiriasi. Autorė labai subtiliai atskleidžia visų trijų knygos herojų požiūrį į save ir aplinkinius, atvirai nagrinėja rasizmo temą taip ir nepateikdama atsakymo, kuris iš jų vis tik yra teisus. Kaip visuomet, Jodi Picoult tai palieka nuspręsti pačiam skaitytojui.
               Knygoje pamažu rutuliojasi visas teisminio nagrinėjimo procesas, jo detalės: pasiruošimas teismui, liudytojų parodymai ir galiausiai verdiktas. Ar vis tik Ruta yra kalta? Ar ji tyčia neišgelbėjo naujagimio, vedama nuoskaudos ir pykčio, kad mažylio tėvai ją pažemino? Ką reiškia būti afroamerikeite moterimi, su kokiais sunkumais susiduria kitokią odos spalvą turintys žmonės?



             Knyga suskirstyta į skyrius - etapus, sulyginamus su gimdymo stadijomis. Pirmasis - ankstyvieji sąrėmiai, antrasis - stūmimas, ir trečiasis - po gimdymo.


Jei negaliu daryti didelių dalykų,
darau mažus, bet taip,
kad jie būtų svarbūs.
Martinas Liuteris Kingas

                 Knyga man patiko, privertė susimąstyti, ką iš tikrųjų reiškia būti rasistu? Atsakymas, pateikiamas knygoje gerokai nustebino. Tai knyga, kuri taip pat turės vietą mano asmeninėje bibliotekoje.
           Mano įvertinimas 🌞🌞🌞🌞🌞 





        Ketvirtoji knyga - John Grisham Demaskuotojas. Ši knyga man skaitėsi sunkokai, ypač pirmieji šimtas puslapių. Knyga sudėtinga, nemažai veikėjų, o ir veiksmo nėra tiek daug.
           Pagrindinė knygos herojė - Leisė, tyrėja, dirbanti Floridos teisėjų veiklos vertinimo komisijoje. Jos darbas - nagrinėti skundus dėl neetiško teisėjų elgesio. Vieną dieną ant jos darbo stalo atsiduria neeilinė byla. Didžiulio mąsto, korupcijos byla. Skundą teisėjų veiklą vertinančiai komisijai pateikia labai jau įtartinas asmuo - Gregas Majersas, advokatas, kuriam kitados buvo uždrausta verstis teisine praktika. Gregas teigia žinąs apie teisėją, dirbančią Floridoje, kuri pavogė daugiau pinigų, nei kiti sukčiai kartu paėmus per visą ne tik  Floridos, bet ir visos JAV gyvavimo istoriją.
            Teisėjų kolegija imasi naujos bylos. Tačiau pasirodo, kad ne viskas taip paprasta. Teisėja susijusi su pakrantės mafija, kuri verčiasi iš lošimo namų nelegalių pajamų. Į šią painią istoriją įsipina keletas kitų veikėjų. Dviem teisėjų kolegijos nariams, Leisei ir Hjugui, iškyla mirtinas pavojus. 
             Istorija pamažu rutuliojasi, aiškėja vis daugiau detalių. Skundą  pateikęs Gregas Majersas,tikisi gauti milijonų vertės atlygį už nusikaltėlių demaskavimą. Tačiau už Majerso slypi dar vienas žmogus - Demakuotojas? Kas jis? Ir kuo baigsis visa ši byla, ar tiesa bus išaiškinta?
             Knyga primena detektyvinį trilerį. Kaip visada, autorius didelį dėmesį skiria detalėms. Kaip jau minėjau, knyga iš pradžių skaitėsi sunkokai, kol teko geriau pažinti knygos veikėjus. Vėliau, istorija taip įtraukė, kad tiesiog nekantravau sužinoti kuo ši istorija baigsis.
             Knygą perskaičiau, tačiau ji tikrai nėra pati geriausia John Grisham parašyta knyga.
             Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞☀️☀️.




           Penktoji knyga - Andrius Tapinas PrezidentasKaip pristato pats knygos autorius - politinis trileris.
           Knygos veiksmas rutuliojasi šiandieninėje Lietuvoje. Baigiasi dešimt metų trukusi Lietuvos prezidento Ričardo Daubaro kadencija. Lietuvos laukia nauji prezidento rinkimai. Kas taps prezidento įpėdiniu? Realiausiais kandidatas pasirodo jaunas ir populiarus politikas Rokas Oginskis. Dar vienas kandidatas - Kaizimieras Liaudis, radikalių pažiūrų, draugystę su Rusija propaguojantis politikas. 
            Rusijos strateginės analizės institutas pradeda vykdyti planą Lietuvoje, norėdamas pakreipti prezidento rinkimų rezultatus norima linkme. Instituto tikslas - išrinkti palankų, Rusijai naudingą kandidatą.
             Knygoje gausu politinių intrigų, rinkimų užkulsių aprašymų. Ir nori nenori,  knygos veikėjai sukelia tam tikras asociacijas į tikrus asmenis. Ir kas vis tik taps prezidentu? Atsakymas gali gerokai nustebinti.
            Knyga skaitėsi lengvai, įtraukė nuo pat pirmo puslapio. Labai įdomu skaityti apie lietuviškus rinkimų užkulsius, ko paprastai mes, eiliniai rinkėjai nematome. Kiek yra visokių intrigų ir purvo visame šiame procese.
              Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞☀️☀️.



           
             Ką Jūs skaitote? Gal turite rekomedacijų, kokios knygos paliko įspūdį? Būtų įdomu sužinoti Jūsų nuomonę.


   Dėkoju, kad skiriate laiko mano blogo skaitymui.



                                                                                                               Saulėtos ir gražios dienos :) 



Kviečiu užsukti į savo Instagram paskyrą, kur dalinuosi  įrašais  apie kosmetiką, ir ne tik. 


         

Komentarai