Perskaitytų knygų apžvalga - nuo lengvo romano iki mokslinės dokumentikos - John Grisham, Andrew Leatherbarrow, Ed Young, Diane Chamberlain

                Labas.


               Šiandien noriu su Jumis pasidalinti apžvalga apie perskaitytas knygas. Šiemet sau pažadėjau daugiau laiko skirti skaitymui. Praėjusieji metai man buvo neskaitymo metai. Pradėdavau kokią knygą ir mesdavau į šalį, pradėdavau kitą, tada dar vieną. Sunku būdavo imti ir pabaigti knygą,  skaityti iki pat pabaigos. Pamirštos knygos tiesiog gulėdavo lentynoje ir laukdavo savo eilės. Vakarais, turėdama laisvo laiko, daugiau laiko skirdavau visokiausiems rankdarbiams. Jau kurį laiką pradėjau rašyti įrašą apie perskaitytas knygas ir šiandien galų gale jį pabaigiau ir dalinuosi su Jumis. Žinoma, mes visi esame skirtingi, skirtingai vertiname ir knygas. Šioje apžvalgoje pateikiu savo subjektyvią nuomonę. Knygas vertinu pagal tokią sistemą:
  • 🌞☀️☀️☀️☀️ - knygą vertinu šiaip sau, perskaičiau, tačiau didelio įspūdžio nepaliko;
  • 🌞🌞☀️☀️☀️ - knygą vertinu vidutiniškai, skaitėsi lengvai ir greitai, įtraukė, tačiau didelio įspūdžio nepaliko;
  • 🌞🌞🌞☀️☀️ - knygą vertinu gerai, patiko, rekomenduoju perskaityti kitiems;
  • 🌞🌞🌞🌞☀️  - knygą vertinu labai gerai, skaičiau su malonumu, patiko, rekomenduoju perskaityti visiems;
  • 🌞🌞🌞🌞🌞 -  knygą vertinu labai gerai, paliko įspūdį, su mielu noru skaityčiau dar kartą, ir norėčiau knygą įsigyti ir įtraukti į savo asmeninę namų biblioteką.

            Tikiuosi, kad mėgstate skaityti apžvalgas ir apie knygas. Kartu tokie įrašai taps ir man didesniu stimulu daugiau laiko skirti skaitymui. Aš knygas perku nedažnai, dar rečiau įsigyju grožinės literatūros kūrinių. Mieliau lankausi bibliotekoje. Sau paprastai perku daugiau vaikams skirtas knygas, enciklopedijas, enciklopedinio pobūdžio knygas, žodynus ar žinynus. Grožinės literatūros knygas paprastai perku jau perskaičiusi kokią knygą, kuri man palieka įspūdį, kurią su mielu noru atsiversčiau dar kartą. Todėl penkiomis saulutėmis vertinu tas knygas, kurias pati norėčiau turėti savo namų bibliotekoje.




           Pirmoji  mano perskaityta knyga - Diane Chamberlain Nutraukta tyla (knygą galima pavartyti čia Diane Chamberlaine -autorė, išgarsėjusi savo bestseleriu - Pribuvėjos išpažintis. 
        Nutraukta tyla - lengvas romanas su šiokiais tokiais detektyviniais elementais.
       Pagrindinė knygos herojė - Lora  Brendon.  Savo mirštančiam tėvui ji pasižada aplankyti slaugos namuose gyvenančią vienišą senutę. Lora įvykdo savo tėvo mirties patale išsakytą valią, tačiau sulaukia savo vyro didžiulio pasipriešinimo. Lora išvyksta lankyti senolės, nors jos vyras tam nepritaria.  Grįžusi namo ji randa nusišovusį vyrą, o šalia jo - klykiančią savo dukrą. Nuo tos dienos mergaitė, vardu Ema, nustoja kalbėti.  Lora visomis išgalėmis stengiasi prakalbinti mergaitę. Tačiau visos pastangos nueina veltui.  Lora ir toliau lanko vienišą senutę. Pamažu atsiskleidžia neįtikėtini šios senutės gyvenimo faktai. Tai priverčia pagrindinę knygos heroję ieškoti tikrojo mergaitės tėvo.
        Knygos istorija įtraukianti nuo pat pirmojo skyriaus. Pamažu atsiskleidžia vis daugiau senutės, ir Loros gyvenimo detalių. Viena šalia kitos rutuliojasi dvi pasakojimo linijos. O ir pabaiga ganėtinai netikėta.
     Nutraukta tyla - lengvas, įtraukiantis romanas, kartkartėmis skaitant net sukeliantis šypseną (panašu į telenovelėse rutuliojamas istorijas). Susiskaitė lengvai ir greitai. Kartais norisi ir lengvesnių knygų, kurias skaitant nereikia ieškoti užslėptų minčių. 
       Mano įvertinimas 🌞🌞☀️☀️☀️




               Antroji knyga, kurią norėčiau apžvelgti - John Grisham Sukčius advokatas (knygą galima pavartyti čia). Man patinka John Grisham knygos, šio autoriaus savitas rašymo stilius. Esu perskaičiusi tikrai nemažą dalį šio rašytojo lietuviškai išleistų knygų. John Grisham -  buvęs teisininkas, metęs savo darbą ir pradėjęs rašyti knygas. Didžioji dalis jo knygų apie įvairių teisminių bylų nagrinėjimą, jo užkulsius,  slaptus susitarimus tarp teisinio ginčo šalių. Ne išimtis ir ši knyga.
      Pagrindinis knygos herojus- Sebastianas Radas - gatvės advokatas.  Tačiau jis nėra tipinis gatvės advokatas, lakstantis paskui greitukes ir taip ieškantis sau klientų. Jis neturi didžiulės ir prabangios kontoros. Jo biuras - neperšaunamas furgonas, pagamintas pagal specialų užsakymą. Sebastianas neturi daugybės partnerių advokatų. Jis dirba kartu su Partneriu,  kuris yra jo kolega, asmens sargybinis, vairuotojas ir kartais netgi draugas. Sebastianas nėra tipinis gerietis,  kovojantis su nusikaltėliais.  Priešingai, knygos herojus imasi ginti nusikaltėlius, žmogžudžius, prie kurių kiti advokatai nė nesiartina. Rado įsitikinimu, kiekvienas žmogus, kad ir ką jis būtų padaręs, turi teisę turėti gynėją, turi teisę į sąžiningą teismo procesą.  Kartais pagrindiniam herojui tenka sukčiauti, kad toks teismas įvyktų, naudotis ne visai teisėtais metodais ir priemonėmis, papirkinėti ir imtis kitokių būdų. Sebastianas Radas - žmogus, kovojantis prieš sistemą.
            Šioje knygoje autorius atskleidžia kitokią teisingumo pusę. Teisingumą - ginantį ne nukentėjusįjį,  žmogų, o sistemą. Jei tokiai sistemai reikia nuteisti žmogų, ji tai padarys ir visai nesvarbu, ar tas asmuo tikrai padarė nusikaltimą. Svarbu rasti atpirkimo ožį. Byla baigiama, "nusikaltėlis" nubaudžiamas - teisingumas nugalėjo.
           Knygoje aprašoma keletas Sebastiano Rado ginamųjų ir jų bylų: narkomanas vaikinas, įtariamą dviejų mažamečių išžaginimu, nusikalstamo pasaulio baronas, patekęs į mirtininkų kamerą, namų savininkas, nepagrįstai teisiamas dėl narkotikų prekybos, kovotojas narvuose, netyčia nužudęs kovų teisėją. Visos Rado tiriamos bylos sukelia visuomenės,  žiniasklaidos pasipriešinimą ir nepasitenkinimą.  Sebastianas dažnai sulaukia grasinimų.  Todėl dirba vienas, padedamas Partnerio.
       Šalia Sebastiano Rado yra keletas gretutinių veikėjų: visada šaltakraujis, asmens sargybinis, galintis dėl šefo paaukoti net savo gyvybę -  Partneris. Rado žmona ir sūnus, keletas kitų veikėjų iš Rado nagrinėjamų bylų. Tačiau pagrindinį dėmesį autorius sutelkia būtent į Sebastianą.
       John Grisham labai detaliai ir aiškiai dėsto mintis, pateikia faktus. Knygos siužetas įtraukia nuo pat pirmojo skyriaus. Knygoje daug pasiruošimo teismui, įrodymų rinkimo, prisiekusiųjų atrankos, teisminio nagrinėjimo aprašymų. Kiekviena Rado tiriama byla įtraukianti, įdomi su netikėta siužetine linija. Autorius nesigilina į savo veikėjų jausmus, pateikia faktus, įvykius, veiksmas vyksta greitai. Pagrindinis knygos veikėjas - netipinis, labai spalvinga asmenybė, blogiukas, šiurkštus kovotojas prieš sistemą.
         Knyga tiks ir patiks jei mėgstate įtempto siužeto, įtraukiančias, daug teisminio proceso užkulsių, atskleidžiančias knygas.
       Man knyga patiko. Įtraukė nuo pat pirmų skyrių iki  pat paskutiniojo puslapio. Šiek tiek netikėta pabaiga. Tiksliau pačios pabaigos pritrūko. Todėl labai tikėtina, kad Sebastianą Radą galbūt teks sutikti kitoje autoriaus knygoje, tęsinyje.
         Pati knyga neturi didelės išliekamosios vertės, perskaičius vieną kartą, vargu ar norėčiau skaityti  ją dar sykį. Tačiau pats siužetas buvo įtraukiantis ir įdomus, knyga susiskaitė labai greitai.
Mano įvertinimas   🌞🌞🌞☀️☀️




       Trečioji mano perskaityta knyga - Samuel Shem Dievo namai (knygą galima pavartyti čia ). Knygos autorius pats studijavo mediciną, o knygą parašė remdamasis savo asmenine patirtimi Bostono ligoninėje.
       Net ir dabar, rašydama knygos apžvalgą, nežinau kaip turėčiau ją įvertinti. Knyga iš tiesų - šokiruojanti, sukrečianti ir verčianti susimąstyti. Ne veltui ji sukėlė tokį didžiulį atgarsį ir virto milijoniniu bestseleriu Amerikoje.
         "Dievo namai" - amerikiečių literatūros klasika, ir tūkstančiai medikų sako,  kad neperskaitęs šios knygos, negali stotį į medicinos mokyklą."
        Knygos pagrindinis veikėjas Rojus, atliekantis rezidentūrą Dievo namuose,  arba kitaip -ligoninėje. Knygoje smulkiai aprašoma Rojaus, jo kolegų Dručkio, Potso,  Čako ir kitų kasdienybė Dievo namuose, kolegų ir jų viršininkų tarpusavio santykiai, rezidentų išnaudojimas,  keisti santykiai su ligoniais, pirmosios skaudžios rezidentų patirtys su jų pacientų mirtimi, abejingumas, žmogiškumo praradimas.
       Mane trikdė ir autoriaus rašymo stilius: šiurkštūs, atviras, knygoje nemažai necenzūrinių žodžių, išsireiškimų, dviprasmiškų situacijų aprašymų.
       Knygos pabaigoje pateikiamas trumpas sąvokų žodynėlis, kurį rekomenduočiau perskaityti prieš pradedant skaityti knygą. Tai ne tik painios medicininės sąvokos. Pavyzdžiui, LIMPIS - Lauk Iš Mano Palatos (žmogus - dažnai dėl senatvės praradęs tai, kas jį daro žmogumi), MSNJAN - miela senutė, neturinti jokių akivaizdžių negalavimų; NM - principas Nekišk  nosies; ŠTIŠINTI - atsikratyti ligonio į kitą skyrių.  Knygos pabaigoje pateikiami ir kiek šokiruojantys Dievo namų įstatymai, kurių privalo laikytis visi. Tokie, kaip pavyzdžiui, Liga -paciento rūpestis arba vienintelis geras ligonis -miręs ligonis.

        Tai tikrai intriguojantis pasakojimas apie gydytojų internų pirmuosius darbo metus, kuomet jie nusileidžia ant žemės, susidūrę su tikra savo darbo realybe, apie internų išnaudojimą, neribotas darbo valandas,  nuolatinį nuovargį ir stresą.
        Knygą įveikiau pakankamai greitai. Tačiau perskaičiusi dar ilgokai galvojau apie knygos siužetą. Ne visai mano stiliaus knyga, tačiau paliekantį įspūdį ir verčianti susimąstyti. Ir ne tik būsimiems medikams. 
       Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞☀️☀️





         Ketvirtoji perskaityta knyga - Andrew Leatherbarrow Černobylis: 01:23:40 (knygą galima pavartyti čia ).
      Knygą skaityti pasirinkau neatsitiktinai.  Man visuomet buvo įdomi Černobylio katastrofa, jos įvykimo detalės. Aš gimiau tais pačiais metais, kai įvyko ši baisi, pasaulį sukrėtusi katastrofa. Esu mačiusi nemažai dokumentinių filmų apie Černobylio avariją. Todėl buvo įdomu, ar knygoje rasiu naujos, man dar negirdėtos informacijos.
      Knygos autorius, Andrew Leatherbarrow, britas, knygos pratarmėje pasakoja, Černobyliu pradėjęs domėtis labai seniai. Knygos parašyti autorius nesitikėjęs, tačiau padedamas kitų, surinko visą savo sukauptą medžiagą ir išleido ją kaip knygą. Knygoje persipina paties autoriaus kelionės įspūdžiai, patirti keliaujant į Černobylio zoną, kita istorinė medžiaga, autoriaus surinkta apie Černobylio avariją bei nuotraukos, darytos Černobylio zonoje paties knygos autoriaus.
       Pirmajame knygos skyriuje rašoma apie branduolinės energetikos istoriją. Šį skyrių buvo sunkoka skaityti,  pateikiama nemažai informacijos apie branduolinės energetikos atsiradimą pasaulyje, pirmuosius atominių bombų sprogdinimus, pirmųjų atominių elektrinių sukūrimą ir apskritai apie tai, kaip išgaunama branduolinė energija. Knygoje pateikiamos net ir schemos su paaiškinimais. Man mokykloje fizika ir chemija buvo kažkoks kosmosas, todėl į šį skyrių labai nesigilinau. Bet besidomintiems fizika ar chemija, manau būtų pakankamai įdomu.
      Autorius pateikia istorinius faktus, kaip, kada ir kur buvo statoma Černobylio atominė elektrinė, jos statymo užkulsius, jau tada galimai buvusius atominės elektrinės saugumo užtikrinimo pažeidimus. Autorius gana detaliai aprašo pačią avarijos eigą, atominės elektrinės darbuotojų galimai atliktus veiksmus, pateikia faktus apie avarijos priežastis, avarijos eigą, reakciją į avariją ir avarijos likvidavimo etapus. Istorinių faktų dėstymas persipina su pačio autoriaus kelionės įspūdžiais į Černobylio zoną, Pripetės miestą. Labai gaila, kad knygoje nuotraukos išspausdintos nespalvotos.
       Knygos pabaigoje autorius rašo apie avarijos padarinius, tolimesnį atominės elektrinės darbą, jos uždarymo etapus ir apsauginio gaubto statybos užkulsius. Autorius knygoje pamini kitas su radiacija susijusias katastrofas, vieną iš jų, avariją Fukušimoje.  Knygos pabaigoje pateikiami autoriaus samprotavimai apie pačią branduolinę energetiką, jos ateities perspektyvas.
        Knyga man tikrai patiko: įdomi, įtraukianti. Daug istorinių faktų, datų ir nuomonių. Knygoje pateikiami ir šaltiniai, kuriuos autorius cituoja bei išnašos, norintiems pasiskaityti daugiau.
         Knyga tiks ir patiks, jei Jums patinka istorinės, dokumentinės, knygos, ar  įdomi Černobylio istorija,  katastrofa, galimos priežastys ir kiti  istoriniai faktai.
         Knyga tikrai nenusivyliau, buvo įdomu. Knyga tikrai verta dėmesio.
       Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞🌞☀️




      Paskutinioji perskaityta knyga - Ed Young Manyje gyvena milijonai. Apie mumyse gyvenančius mikrobus, arba platesnis žvilgsnis į gyvybę. Knygą galima pavartyti čia
      Šią knygą bibliotekoje pastebėjau atsitiktinai, perskaičiau trumpą aprašymą ir susidomėjau. 
    Ši knyga "The New York Times" bestseleris, "The Economist" geriausia metų knyga apie mokslą, pagal "The Times" - viena iš Metų knygų (leidimo metai -2018).
       Knygos siužetas labai primena dokumentinio filmo siužetą. Prologe pasakojama apie autoriaus apsilankymą zoologijos sode, jame gyvenantį keistos išvaizdos gyvūną -skujuotį (teko pagooglinti, kas tai per padaras). Paaiškėja, kad skujuotis ne tik gyvūnas, bet ir daugybės skirtingų mikrobų gyvenamoji vieta.  Zoologijos sodo darbuotojas ima mikrobų pavyzdžius nuo įvairių gyvūno kūno vietų.  Toliau autorius pradeda rašyti apie pačius mažiausius organizmus Žemėje - mikrobus ir virusus, jų egzistavimo Žemėje pradžią ir istoriją. Knygoje kiek kitaip, nei mums įprasta rašoma apie mikrobus. Mikrobas, bakterija, virusas - paprastai neigiamą reikšmę turintis organizmas. Bet ar tikrai visuomet taip yra? Ar patys mažiausi organizmai Žemėje visada yra blogiečiai? Tačiau kenksmingų mikrobų rūšių yra tik apie 100, o naudingų - šimtai tūkstančių....  Autorius aprašo keliasdešimt vabzdžių, gyvūnų rūšių, kurie gyvena simbiozėje, arba kitaip tariant, santarvėje su mikroorganizmais. Ir kad atsitinka kai simbiozei reikalingos sąlygos pakinta.
        Knygoje taip pat galima rasti mikrobiotikos, kaip mokslo atsiradimo ištakas, jos istoriją.
      Labai įdomus man pasirodė knygos skyrius apie žmogaus organizmo mikrobiomą, atskirose žmogaus organizmo dalyse gyvenančius mikroorganizmus. Mumyse gyvenantys mikroorganizmai padeda kūnui atsinaujinti, suteikia imunitetą, netgi turi įtakos kiekvieno iš mūsų gebėjimams ir asmenybei.
           Knygoje rasite informacijos apie antibiotikų atsiradimo istoriją, jų naudą ir žalą, kitokį požiūrį į probiotikus ir jų vartojimą, netgi informacijos apie netradicinius tam tikrų ligų gydymo metodus, kitokį požiūrį į sterilią švarą, naminių gyvūnų laikymą.
      Knyga parengta vadovaujantis moksliniais tyrimais, tačiau parašyta labai paprasta ir skaitytojui prieinama kalba. Įdomi ir įtraukianti, atrodytų tarsi žiūrėtum gerą dokumentinį filmą. Knyga priverčia kiek kitaip pažvelgti į save ir savo kompanionus - mikroorganizmus.
       Nors knygą skaičiau ilgokai ir su pertraukomis, tačiau ji tikrai verta dėmesio. Galima skaityti keletą kartų. Knygą atradau bibliotekoje visai netyčia, bet su mielu noru ja papildyčiau savo asmeninę biblioteką.
                Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞🌞🌞



               Man smalsu sužinoti Jūsų nuomonę, ar Jums įdomu skaityti knygų apžvalgas? Lauksiu nuomonių komentaruose.
                                         Dėkoju, kad skiriate laiko mano blogo skaitymui.

                                                                                                               Saulėtos ir gražios dienos :) 

       

Komentarai

  1. Dievo namus man perskaityti rekomendavo medikas, kurio humoras toks tipinis, t. Y. Kaip knygoje. Nereali knyga. Kadangi mokiausi psichologija man labiau patiko antroji autoriaus knyga Vargo kalnas, psichiatrijos niuansai puikiai atskleisti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Autorius tikrai labai sarkastiškas. Mane netgi kiek trikdė autoriaus vartojami išsireiškimai. Perskaičiusi knygą dar skaičiau kitų, perskaičiusiųjų Dievo namus, nuomonę, taip pat paties autoriaus. Nežinojau, ar knygą supratau teisingai. Knyga šokiruojanti, bet tikrai verta dėmesio.
    Dėkoju už komentarą, smagu, kad skaitote. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą