KOSMETIKA. KĄ MES DAROME SU JA, O JI SU MUMIS - KNYGOS APŽVALGA


          Labas.

         Šiandien mano tinklaraštyje kiek kitokia ir neįprasta apžvalga. Noriu su Jumis pasidalinti nuomone ir įspūdžiais apie perskaitytą knygą - Guoda Azguridienė  - Kosmetika. Ką mes darome su ja, o ji su mumis.
         Tinklaraštį pradėjau rašyti prieš metus ir kelis mėnesius. Pagrindinė priežastis buvo ta, kad domėjausi kosmetika, mėgau skaityti kitų merginų tinklaraščius apie kosmetiką ir ne tik, todėl nusprendžiau, kad galiu ir noriu dalintis savo patirtimi ir įspūdžiais apie įvairiausius produktus. Tikrai niekada nebuvau ir dabar nesu ekspertė. Esu eilinė vartotoja. Pirmosiose savo apžvalgose apie kosmetikos produktų sudėtis nerašiau visai. Tačiau kuo toliau, tuo labiau supratau, kad vertinti produktą tik žiūrint į jo pakuotę, išvaizdą, konsistenciją tas pats, kaip vertinti knygą žiūrint tik į jos viršelį. O kas slepiasi to produkto indelyje, iš ko jis pagamintas? Gilintis į produktų sudėtis nėra itin populiaru. Net ir patys gamintojai aprašydami gaminius ne visada nurodo visas sudėtines dalis, kartais yra pateikiamos veikliosios medžiagos, o kitų sudėtinių dalių nėra nurodyta. Net ir   stebint youtube didžiųjų blogerių apžvalgas, tik labai reta iš jų pristatydama kosmetikos produktus, jų naujienas kalba apie tai, iš ko tas produktas pagamintas. Paprastai kalba eina apie brendinius, naujus itin populiarius kosmetikos produktus: apie jų pakuotę, išvaizdą, konsistenciją, išsilaikymą, spalvą ir kt., kainą ir taip skelbiama  "asmeninė nuomonė", kuri toli gražu ne visada būna atvira ir teisinga. Ypač tais atvejais kai taip vadinamieji influenceriai gauna už produkto reklamą tam tikrą atlygį. Svarbu atsakingai priimti ir įvertinti, ar tikrai tam tikra priemonė yra verta dėmesio, ar tik konkrečiam odos tipui, amžiui, ir vis tik nepulti pirkti produkto tik dėl to, kad jis dabar yra ant bangos
                 Savo tinklaraštyje rašau apžvalgas apie savo pačios įsigytus, man įdomius produktus. Stengiuosi kuo išsamiau aprašyti kiekvieną priemonę, kad skaitytojas ar skaitytoja, užsukusi į mano blogą, gautų kuo daugiau informacijos. Kartais neatsispiriu pagundai ir nusiperku kažkokią priemonę neapgalvotai, tačiau labai stengiuosi, ypač pirkdama brangesnius produktus, pirmiausia pasiskaityti ar pažiūrėti apžvalgas ir bent žvilgtelėti į sudėtinių dalių aprašymus. 

                         Knygą  Kosmetika, ką mes darome su ja, o ji su mumis įsigijau knygyne. Mane sudomino knygos aprašymas. Perskaičiau gana greitai, per porą dienų, ir noriu su Jumis trumpai pasidalinti savo nuomone ir įspūdžiais.

                  


             Pirmiausia apie pačią knygos autorę. Guoda Azguridienė, daugiau žinoma kaip socialinių ir ekonominių reiškinių tyrinėtoja. Yra parašiusi keletą knygų. Viena iš jų, apie maistą - Maistas. Ką mes darome su juo, o jis su mumis. Plačiau apie autorę galite pasiskaityti čia


                   Knygos dizainas, traukiantis akį: kietais viršeliais, knyga pagaminta iš kokybiško popieriaus, vidutinio storumo (304 puslapiai). Kiekvienas skyrius išskirtas gražiomis nuotraukomis. Tiesa, iš esmės knyga galėtų būti gerokai mažesnė, nes paties teksto nėra labai daug, informacija pateikiama glaustai, yra nemažai laisvos vietos.


                      Knyga - Kosmetika, ką mes darome su ja, o ji su mumis - man šiek tiek primena enciklopedinio, bendro pobūdžio knygas. Visa informacija pateikiama labai struktūriškai, aiškiai ir trumpai. Knyga sudaryta iš dviejų dalių. Pirmajame knygos skyriuje rašome bendrai ir trumpai apie kosmetiką kaip reiškinį visuomenėje, atskiriama natūrali, cheminė, panaši į natūralią kosmetiką, trumpai apibūdinami kiekvienai grupei būdingi bruožai, kaip ją atskirti. Pateikiama bendra informacija apie tai, kas yra rašoma etiketėse, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, lyginamos natūralios ir cheminės kosmetikos sudėtys, pateikiami trumpi pavyzdžiai.
                 Antroje knygos dalyje rašoma apie odą, jos tipus ir būdingus bruožus. Toliau trumpai ir aiškiai išdėstyta informacija apie atskiras kosmetikos rūšis, ir labai trumpai apie sudėtines dalis. Knygos priede  - apie sertifikatus.


                       Man patiko autorės rašymo stilius. Knyga parašyta aiškiai ir suprantamai. Autorė neperša savo nuomonės, palieka skaitytojui pačiam įvertinti ir pasidaryti savas išvadas. Pateikiamos bendros gairės.



                        Vis tik perkant produktą, nereikėtų vadovautis vien jo reklamoje pateikiama informacija, išvaizda, įpakavimu, ar informacija, pateikiama etiketėje. Gamintojai labai dažnai gudrauja, rašydami, kad kosmetikos priemonės be parabenų, SLS ar kitų pavojingų ar agresyvių ingredientų, tačiau pasitaiko, kad pažvelgus į produkto sudėtį, galima rasti kitų, ne ką geresnių sudėtinių dalių. 
                          Prisipažinsiu, kad buvau ta eilinė vartotoja, kuri labai retai žiūrėdavo į kosmetikos gaminių etiketes. Žinojau vos keletą ingredientų, kurie yra pavojingi, ir kurių reikėtų vengti, bet dažnai produktus rinkdavausi pagal žinomumą, etiketes ar draugių rekomendacijas. Dabar po truputį stengiuosi taisytis, ir neapsigauti gamintojų reklamomis, ar pažadais.               




                      Labai įdomus trečiasis knygos skyrius, jame rašoma apie kosmetiką, kuri yra panaši į natūralią. Kuomet gamintojai pabrėžia, kad kosmetikos gaminys yra su natūraliais ingredientais, nors jų gaminyje yra vos keletas, o didžioji dalis produkto - cheminės sudėties. 


                Autorė pabrėžia, kodėl būtina žiūrėti į etiketes. Kiekvienas gamintojas privalo nurodyti gaminio sudėtines dalis. Visus produkto ingredientus jų masės mažėjimo tvarka  privaloma surašyti ant pakuotės, nurodant jų tarptautinius pavadinimus (INCI- International Nomenclature of Cosmetics Ingredients). Svarbu nepamiršti, kad gaminio pagrindą sudaro pirmieji ingredientai, o kuo toliau pagal eiliškumą, tuo tų sudėtinių dalių yra mažesnė koncentracija. Siekiama riboti pavojingų medžiagų sudėtį gaminiuose, tačiau ir šioje vietoje gamintojai gudrauja, nes ne visada yra aišku, kokia tam tikrų medžiagų koncentracija produkte, kaip tie komponentai tarpusavyje sąveikauja. Aš rašydama savo straipsnius visuomet žvalgausi į kosmetikosdnr puslapį. Čia galima rasti lietuviškos informacijos apie sudėtines dalis, ir jų įvertinimą pagal pavojingumą sveikatai. Taip pat kartais pasižvalgau į EWG's Skin Deep puslapį. Tiesa, čia visa informacija pateikiama anglų kalba. 
                Knygos apačioje dažnai galima surasti išnašas su nuoroda į puslapį, kur, norint ir turint laiko, galima sužinoti ir pasiskaityti daugiau (EWG puslapį, tam tikri straipsniai, ar mokslinių tyrimų aprašymai).


                    Antrasis knygos skyrius prasideda nuo trumpos informacijos apie patį didžiausią organą, kurį mes turime - tai yra oda. Informacija lyg ir žinoma, lyg ir girdėta, bet vis tiek įdomu, ir naudinga pasiskaityti dar kartą.


                         Toliau glaustai pateikiama informacija apie odos tipus, ir kokią kosmetiką derėtų rinktis pagal odos tipą ir amžių. Rašoma apie problemišką, alergišką odą, kosmetikos sudėtinių dalių jai poveikį, žalą ir naudą.



                         Toliau autorė trumpai apibūdina tam tikros rūšies kosmetikos produktus: vyrams, vaikams, plaukams, dekoratyvinę kosmetiką, prausiklius, higienos, apsaugos nuo saulės priemones,  natūralios ir cheminės kosmetikos skirtumus. Trumpai aprašomi kosmetiniai ir eteriniai aliejai, jų skirtumai ir rūšys. Pabrėžiama, į ką svarbu atkreipti dėmesį perkant tam tikrą produktą. 
                   

           Paskutinysis knygos skyrius, pavadintas priedu (galbūt, ne visiems įdomus). Čia labai trumpai rašoma apie sertifikatus ir kosmetikos produktų ženklinimą. Man šis skyrius buvo vienas įdomesnių knygoje, nes sužinojau nemažai naujos, man dar negirdėtos informacijos. Gamintojai labai dažnai etiketėse rašo "Natūralus", "Ekologiškas", "Pagamintas iš natūralių ingredientų" ir pan., tačiau tai ne visuomet būna tiesa. Todėl yra svarbu ieškoti visuotinai žinomų, pasaulinių ar europinių sertifikatų ženkliukų. Jie įrodo, kad  produktas tikrai atitinka  tam tikrus, griežtus, reikalavimus, taikomus tam tikrai kosmetikos produktų grupei. 



                 Paskutiniajame knygos skyriuje autorė rašo apie vartojimo įpročius. Man labai patiko pirmoji šio skyriaus pastraipa, ją galite pasiskaityti apačioje. Iš tiesų, pati turėjau tokį įprotį: pirkau kosmetiką, nesidomėdama jos sudėtimi, vadovaudamasi tik reklama, žinomumu ar draugių rekomendacijomis. 



                    Kaip rašo autorė, jog "Brangi kosmetika ne visuomet būna geresnė už pigesnę, ir ne visuomet pigi kosmetika būna prasta". O pati tinkamiausia kosmetika yra ta, kuri tinka konkrečiai Jūsų odai. Šiam teiginiui pritariu visu šimtu procentų. 
              Tikrai nelaikau kosmetikos kažin kokiu blogiu, kurio reikėtų vengti, ir nesiūlau pulti į kraštutinumus. Svarbiausia atsirinkti tai, kas yra tinkamiausia būtent Jūsų odos tipui ir nesivadovauti vien tik gamintojų gražiais pažadais ar rekomendacijomis. Žinoma, autorė akcentuoja natūralios kosmetikos naudą, aprašo natūralių kosmetikos gamintojų produktų sudėtis. Lyg ir yra peršama mintis, kad derėtų rinktis tam tikrų kompanijų produktus. Autorė yra verslininkė, turinti sveikų produktų parduotuvę. Tačiau skaitytojas gali rinktis, kurią poziciją jis nori pasirinkti, knyga padeda ir moko, kaip derėtų rinktis kosmetikos priemones, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, ir ko vis tik reikėtų vengti.
           Knyga man patiko. Nesigailiu ją įsigijusi. Žinau, kad norėdama prisiminti kokią man reikalingą informaciją, galėsiu žvilgtelėti į tam tikrą knygos skyrių. Manau, kad knyga yra verta dėmesio, ypač tiems žaliems vartotojams, kurie paprastai neatkreipia dėmesio į produktų etiketes.
           Ir vis tik siūlyčiau ir Jums mielos mano merginos, kartu ir pačiai sau, rinktis produktus atsakingai. Netikėti reklamomis, gamintojų pažadais, influencerių pagyromis, nesižavėti tik įpakavimu, pakuote ar gražiu ir žinomu veidu reklamoje. Kosmetikos produktų rinka - didžiulė, ir didžioji dalis gamintojų  siekia kuo didesnio pelno, ir toli gražu ne visada atsižvelgiama į vartotojus. O mums, eiliniams pirkėjams, reikia išmokti atsirinkti - tai, kas tikra, tinka konkrečiam odos tipui, amžiui, ir svarbiausia - nekenkia sveikatai.
              Šiais metais noriu išbandyti daugiau natūralios arba bent jau natūralesnės kosmetikos, ypač veido ir kūno  odos priežiūros produktų ir plaukų priežiūros priemonių. Savo atradimais būtinai dalinsiuosi su Jumis tinklaraštyje.
                  Man smalsu sužinoti Jūsų nuomonę, ar Jums įdomu skaityti knygų apžvalgas? Lauksiu nuomonių komentaruose.
                 Dėkoju, kad skiriate laiko mano blogo skaitymui.

                                                                                                               Saulėtos ir gražios dienos :) 

Komentarai