Perskaitytų knygų apžvalga - Robert Harris, Alex Barclay, Kathryn Croft, Bill Niven, Daiva Ulbinaitė ir Šarūnas Jasiukevičius

      Labas.

   Knygų apžvalga tinklaraštyje dalinausi jau senokai. Na ir dideliu perskaitytų knygų skaičiumi pasigirti taip pat negaliu. Nėštumo metu didesnį dėmesį skyriau specifinei, būsimoms mamos skirtai literatūrai, straipsniams ir knygoms apie kūdikių priežiūrą ir auginimą.  Na o grožinei literatūrai dėmesio ir laiko skyriau nedaug. Šiuo metu laiko sau turiu labai mažai, nes mano mažylei mamos reikia visada, todėl mėgaujuosi kiekviena galimybe ir laiku, kurį galiu skirti tiek tinklaraščiui, tiek gerai knygai.  Tikra atgaiva po ilgos, rūpinimosi kūdikio poreikiais dienos.

            Šiandien dalinuosi su Jumis 6 perskaitytų knygų apžvalga. 

       Pirmoji perskaityta knyga Kathryn Croft Tylus melas. Tai įtraukiantis nuo pat pirmų skyrių, psichologinis trileris. Pagrindinė knygos herojė Mia Hamilton gyveno nuostabų gyvenimą su savo vyru Zaku ir dvimete dukrele. Tačiau Mijos vyras staiga nusižudė. O tai įvyko naktį, kai dingo ir viena iš Mios vyro mokamų studenčių. Pamažu Mia atsigauna po vyro netekties, tačiau jos gyvenime pasirodo Elison. Elison padeda atskleisti jos vyro Zako praeitį. Po truputį viskas pradeda aiškėti.

         Knyga susiskaitė ganėtinai greitai, toks tipinis trileris su detektyviniais elementais ir gana netikėta pabaiga. Įtraukė, tačiau didelio įspūdžio nepaliko. Jau žinant knygos pabaigą, antrą kartą skaityti nebūtų prasmės. 

Mano įvertinimas: 🌞🌞☀️☀️☀️

            Antroji knyga Robert Harris Konklava. Mane sudomino knygos pavadinimas ir tikėjausi daugiau sužinoti apie tai, kaip vyksta popiežiaus rinkiminis procesas - konklava.

            Knygoje pasakojama,  jog mirus popiežiui prasideda naujojo popiežiaus rinkimai. Visam rinkimų vadovavimui paskiriamas vadovauti kardinolas Lomelis, ištikimas popiežiaus patikėtinis. Į konklavą susirenka šimtas aštuoniolika kardinolų iš viso pasaulio.

               Knygoje detaliai, iki smulkmenų aprašomas  visas popiežiaus rinkimų procesas: kaip, kada ir kas vyksta už uždarų Siksto koplyčios durų. Ir vis tik ne visi kardinolai yra tokie šventi, dalį jų valdo žmogiškosios ambicijos ir noras bet kokia kaina užimti naująjį popiežiaus sostą.

             Buvo įdomu skaityti apie konklavos procesą, eigą, reikalavimus, tačiau pati knyga man pasirodė nuobodi - aprašoma vos keletas konklavos dienų, tačiau labai mažai veiksmo ir pati knyga pasirodė labai užtęsta. Nesužavėjo.

Mano įvertinimas: 🌞☀️☀️☀️☀️

      Trečioji perskaityta knyga - Svajonių laivas Vilhelm Gustloff.  Knygoje pasakojama apie daugiausiai gyvybių nusinešusią kruizinio laivo Vilhelm Gustloff katastrofą. 

      1945 m. Sausio 30 d. Baltijos jūroje, pašautas sovietinio povandeninio laivo, nuskendo Vilhelm Gustloff laivas, nusinešdamas virš devynių tūkstančių žmonių gyvybių. Tai viena didžiausių laivų katastrofų, kuri dešimtmečiais buvo slepiama tiek Sovietų Sąjungoje, tiek Rytų Vokietijoje. Tik 9-ajame dešimtmetyje pradėta apie šią laivo katastrofą kalbėti ir rašyti garsiau.

     Iš knygos aprašymo tikėjausi, jog tai bus knyga su laivo katastrofą išgyvenusių žmonių atsiminimais. Tačiau knygą galima priskirti prie labai rimtų, mokslinio stiliaus istorinių knygų. Čia pateikiami rimti moksliniai straipsniai su išnašomis ir naudotos literatūros sąrašu. Straipsniai rašyti skirtingi autorių apie laivo Gustloff pastatymą, paskirtį,  maršrutus, kruizinio laivo paskirties pakeitimą ir naudojimą kariniams tikslams. 

      Knygoje daug nuorodų, datų ir faktų ne tik apie šio, bet ir kitų laivų katastrofas. Pateikiamos laivo katastrofos analizės ir istorija tiek literatūroje, tiek kino filmuose.

      Daug datų, faktų ir detalių. Rimta knyga, skaityti lengva nebuvo, tačiau  buvo įdomu. Tiks ir patiks rimtų, istorinių knygų megėjams.

Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞☀️☀️


      Ketvirtoji perskaityta knyga Alex Barclay Tamsos Švyturys

    Knygoje pasakojama vienos šeimos istorija. Policijos detektyvas Džo Lučezus su žmona Ana ir paaugliu sūnumi Šonu palieka Niujorką ir persikelia gyventi į nedidelį Airijos miestelį. Šeima tikisi ramaus ir nesudėtingo gyvenimo toli nuo didmiesčio šurmulio. Tačiau netikėtai dingsta Džo sūnaus draugė, po jos seka dar kelios merginos. Mažo miestelio gyventojai ima nepatikimai žiūrėti į atvykėlius ir pradeda įtarti Džo sūnų. Džo pradeda aiškintis nusikaltimo detales ir jo sąsajos jį nuveda toli į praeitį ir pasirodo tas kažkas iš tolimos praeities juos atsivijo į tolimą šalį.

      Knyga įtraukė nuo pat pirmų puslapių: daug veiksmo, intrigų, skaitant istorija po truputį rutuliojosi ir nekantravau sužinoti istorijos pabaigą.  Knygą pavadinčiau romanu su detektyvo elementais.  Didelės išliekamosios vertės knyga neturi, tačiau skaityti buvo įdomu, ypač nustebino knygos pabaiga. Rekomenduoju detektyvų mylėtojoms, turėtų patikti. 

Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞☀️☀️ 

      Penktoji perskaityta knyga Daivos Ulbinaitės Nustokim krūpčioti. Prezidentė Dalia Grybauskaitė

    Knygos autorė, Daiva Ulbinaitė, žurnalistė,  Prezidentės  Dalios Grybauskaitės patarėja viešųjų ryšių ir komunikacijos klausimais, Prezidentės spaudos tarnybos vadovė, turėjusi galimybę iš arti stebėti Prezidentės dviejų kadencijų darbą ir jo užkulsius.

   Knyga skirta Prezidentės Dalios Grybauskaitės prezidentavimo laikotarpių (2009-2019) svarbiausiems įvykiams,  politinėms istorijoms, Prezidentės darbams atminti ir politikos užkulsiams. Autorė knygoje aprašo ne tik Prezidentės nuveiktus darbus nuo pat jos kadencijos pradžios, bet ir asmenines Prezidentės savybes bei nešvarius politikos užkulsius.

 Knyga dedikuota buvusiai Lietuvos valstybės vadovei, todėl akcentuojami tik geri Prezidentės nuveikti darbai ir iššūkiai. O knygos pavadinimas, pasak autorės,  pačios Dalios Grybauskaitės nuolat kartojami žodžiai : "Nustokim krūpčioti"!

     Graži, kokybiškai išleista knyga, su daug spalvotų nuotraukų iš Prezidentės dviejų kadencijų. Knygoje man pritrūko nešališko Prezidentės nuveiktų darbų vertinimo, tačiau tikrai tikiu, kad knyga gali rasti savo vietą Prezidentės gerbėjų knygų lentynoje.  

Mano įvertinimas: 🌞🌞🌞☀️☀️

      Paskutinioji perskaityta knyga Šarūnas Jasiukevičius (kitaip žinomas kaip Praeities žvalgas) Černobylis. Pasaulis po trečiojo pasaulinio karo.

     Man patinka skaityti knygas apie Černobylio katastrofą.  Ir jų jau esu skaičiusi ne vieną. Galbūt todėl jog pati gimiau tais pat metais,  kuomet ir įvyko ši siaubinga branduolinė katastrofa. 

    Galiu pagirti knygos maketavimą ir dizainą: ypač patiko spalvotos nuotraukos, kurių yra net 100. Knygos struktūra taip pat nėra standartinė. Trumpai aprašoma kaip įvyko branduolinė katastrofa (visiems suprantama kalba). Autorius aprašo Černobylio zonos žymiausius lankytinus objektus: ką galima pamatyti legaliose kelionėse, o ką išvysti galima tik nelegaliai. 


 Autorius knygoje dalinasi ir savo pirmosios nelegalios kelionės į Černobylio zoną įspūdžiais. Knygoje esminiai dalykai išskirti ir pateikti didesniu šriftu. Pateikiami ne tik žymiausių zonos objektų aprašymai,  nuotraukos,  bet ir truputis istorijos.  

      Priešpaskutiniame skyriuje galima rasti trumpas,  zonos folkloro istorijas,  o paskutiniajame autorius dalijasi patarimais, kurie pravers norintiems patiems tapti nelegaliais zonos lankytojais. Knygoje taip pat aprašoma, kokių taisyklių reikia laikytis Černobylio zonoje, o jos didžiąja dalimi nerašytinės. Labai įdomu buvo skaityti ir apie Ukrainos gyventojų mentalitetą, kurį mes lietuviai, jau senai išaugę. 

       Knyga susiskaitė vienu prisėdimu, buvo tikrai įdomu. Dalis istorijų man jau buvo girdėta iš Praeities žvalgo serijų apie Černobylį (Praeities žvalgo youtube kanale), tačiau vis tiek buvo įdomu skaityti.  Nežinau ar išdrįsčiau į zoną keliauti nelegaliai,  bet bent jau su ekskursija nuvykti ir pamatyti viską gyvai būtų labai įdomu.

                                                             Mano įvertininas: 🌞🌞🌞🌞☀️

Ką Jūs skaitote? Gal skaitėte kurią nors iš mano aprašytų knygų? Kokie Jūsų įspūdžiai? Kaip visada, laukiu nuomonių komentaruose. Knygų apžvalgas galite rasti čia.

Dėkoju už skirtą laiką mano blogo skaitymui. 

Nepamirškite užsukti į mano Instagram   paskyrą, 

kur dalinuosi įrašais apie kosmetiką ir ne tik. :)

Komentarai